Myter om trening og kosthold

Det florerer mange myter som vi har fått høre helt fra vi var små, og ofte tar som en sannhet. Men stemmer alle disse mytene? Online PT Hilde Marie Heksem rydder litt opp i 14 kjente myter innen trening og kosthold:

unsplash-image-U0wwiY6nRGA.jpg
  1. Man forbrenner mer fett på lav intensitet vs høy intensitet

    Myte

    Det er en kjerne av sannhet i dette, men selv om du relativt sett forbrenner mer fett en karbohydrater ved lavere intensitet, så vil du totalt sett forbrenne mer på høy intensitet, da energiforbruket er høyere.

    Selv om man forbrenner mindre andel fett og høyere andel karbohydrater ved høyintensiv trening er det totale antallet kalorier man forbrenner høyere. Det er altså den totale forbrenningen som er viktig for vektreduksjon. Du forbrenner mest fett på 70-75% av makspuls, men den totale forbrenningen vil være en del lavere enn ved høyere intensitet.

    For å redusere fettmasse er kaloriunderskudd eneste mulige løsning. Å vektlegge hva vi forbrenner under ulike treningsformer, er ikke alltid like relevant. Om du ønsker å redusere fettmasse, bør du sørge for et kosthold som gir deg energi nok til å være aktiv, men samtidig at du ligger i et kaloriunderskudd.

    Uansett hvordan du trener, øvelser, treningsformer og intensitet, vil du ikke redusere fettmassen om du ikke totalt sett ligger i et kaloriunderskudd.


  2. Du skal kjenne stølhet dagen etter en treningsøkt for å få treningseffekt

    Myte

    Det er ingenting som tyder på at dette stemmer. Når du gjør noe over lang tid blir kroppen vant til å gjøre denne tingen, som f.eks. knebøy. Da blir du ikke støl fordi det er ikke uvant for kroppen å gjøre det. Men dersom du da plutselig gjør en øvelse som kroppen din ikke er vant til, som f.eks. utfall, da blir du fort støl da det er uvant.

    Å utsette kroppen og muskler for uvant belastning, enten det er uvante øvelser, uvant gjennomføring av øvelser, eller uvant (høyere) volum, så vil man lettere kjenne stølhet, uten at det betyr høyere treningseffekt.

  3. Kveldsmat gir økt risiko for overvekt

    Myte

    Når du spiser på dagen, og om du spiser kveldsmat eller ikke har ingen betydning for om du går opp i vekt eller ikke. Det er balansen mellom det totale kaloriinntaket og det totale energiforbruket i løpet av dagen som teller. Kroppen forstår ikke om du spiser kl. 18 eller kl. 19.


  4. Tøying etter trening hjelper mot stølhet.

    Myte

    Dette stemmer ikke og det finnes ikke god dokumentasjon for at tøying vil motvirke stølhet. Stølhet oppstår når du utsetter kroppen for uvant belastning, og tøying vil kun gi økt bevegelighet som igjen er bra for koordinasjon og å motvirke skader.


  5. Styrketrening er ikke bra for utholdenhet

    Myte

    Det er en myte at styrketrening ikke skal være bra for utholdenhet, og at man blir tung og treig. Styrketrening kan faktisk forbedre arbeidsøkonomien, som igjen gjør at du beveger deg mer effektivt og bruker mindre energi. Det kan også hjelpe deg til å vinne en spurt med mer styrke.

    Styrketrening kan legges inn for å øke muskelmasse, øke kraftutviklingene i ulike bevegelser, og den lokale utholdenheten i muskulatur. Alle disse kan gi direkte positiv effekt på f.eks. løpsprestasjon. Det gir også mulig høyere toleranse for trening, som kan være med på å sørge for at du kan tåle MER utholdenhetstrening totalt sett.


  6. Alkohol ødelegger treningseffekten

    Både myte og fakta

    Det å drikke seg full etter f.eks. en treningsøkt vil minske treningseffekten, men den vil ikke bli helt borte. Så du kan fint trene før en fest og få effekt, men da må du også forvente at effekten blir mindre enn om du ikke hadde drukket deg full.

    Å innta alkohol en gang innimellom har minimalt å si for treningseffekten. Å innta alkohol regelmessig/ofte vil kunne redusere treningseffekten en del.


  7. Trening er ikke den beste og eneste veien til et vekttap

    Fakta

    Det er ekstremt vanskelig å trene bort mange kalorier hver eneste dag. Derfor vil det beste og mest essensielle alltid være å kombinere treningen med et næringsrikt kosthold, og holde deg i et kaloriunderskudd dersom målet er vekttap.

    Hverdagsaktivitet og aktivitet utenom trening har også mye å si for ditt totale energiforbruk, så ikke glem å bevege deg generelt i løpet av dagen som å gjøre det til en vane å ta trappen, å reise seg for å hente et glass vann selv osv.


  8. Muskler veier mer enn fett

    Myte

    1 kilo fett og 1 kilo muskler veier det samme, men muskler har lavere volum per kilo enn det fett har. Muskler tar mindre plass på kroppen enn det fett gjør.


  9. Frokost er dagens viktigste måltid

    Myte

    Nei, frokost vil ikke være noe mer viktig enn andre måltider. Det finnes ingen fasit for når eller hvor ofte du burde spise, dette er veldig individuelt og du burde derfor tilpasse måltidsrytmen til det som passer deg best. For noen kan det være lurt å starte dagen med noe mat, som f.eks. en diabetiker er det gunstig da de bør spise regelmessige måltider for å ha en viss kontroll på blodsukkeret. I tillegg tyder flere studier på at frokost er viktig for barn og unge for å opprettholde konsentrasjonen når de er på skolen. Men alt i alt er det det totale kaloriinntaket i løpet av dagen som har noe å si og ikke når du inntar det. Gjør det du trives best med.


  10. Proteininntaket bør økes betraktelig når man starter med styrketrening

    Myte

    Dersom du har et sunt og variert kosthold med gode proteinkilder til de fleste måltider, vil de fleste av oss få dekt behovet for proteiner. Prøv å få tilført gode proteinkilder til hvert måltid. Og nei, man trenger ikke proteinpulver for å få i seg nok proteiner dersom du spiser et sunt, balansert og godt kosthold.


  11. Jeg veier masse pga tung beinbygning

    Myte

    Vekten på skjelettet vårt er ikke så høy, derfor vil det ikke utgjøre store forskjellen på vekten med to personer med samme høyde, der den ene har litt tyngre skjelett enn den andre. Gjennomsnittlig vekt på skjelettet er mellom 2,5-4,5 kg. Sammensetningen av muskler og fett vil være det som utgjøre hovedandelen av kroppsvekten.


  12. Å stå ved pulten forbrenner mer enn å sitte

    Fakta

    Dette er sant, da det vil koste mer energi for kroppen å stå enn ved å sitte. Har du ståpult på jobb, anbefales det å bruke denne noen ganger gjennom arbeidsdagen for å bryte opp stillesittingen.


  13. Hvis jeg ikke er synlig svett etter en treningsøkt har jeg ikke trent hardt nok

    Myte

    Man svetter for å regulere kroppstemperaturen. Hvor svett du er etter en økt sier ikke noe om innsatsen eller effekten. Vi er alle forskjellige og svetter ulikt. Noen svetter mye, mens andre lite.


  14. Du kan gå ned i vekt uten å trene

    Fakta

    Dette stemmer og kan forklares med at det er et kaloriunderskudd som gjør at du går ned i vekt, som du kan styres gjennom kostholdet. Dette vil kreve et mer skjerpet kosthold enn det man hadde trengt dersom man hadde lagt inn fysisk aktivitet i tillegg. Får å gå ned i vekt må du forbruke mer enn du spiser.  

    Men trening har sin plass da det vedlikeholder viktig muskulatur, og mange opplever at det er enklere å ha et balansert kosthold når de også får inn litt bevegelse i hverdagen.


Var det noen av mytene som overrasket deg?

Skrevet av:

Hilde Marie Heksem

Hilde er Online PT og kostholdsveileder og har flere års erfaring med forskjellige idretter. Hun er opptatt av en sunn og balansert livsstil som inneholder litt av alt, og av å bygge gode vaner som kan vare livet ut.

Forrige
Forrige

5 konkrete tips for å begynne å løpe

Neste
Neste

Hvordan går det med Anette nå, etter hennes livsstilsendring?